Smaak en beleving, dat staat onder het gloednieuwe logo van kaasboerderij Mariekerke. En als er twee dingen zijn die je hier vindt, dan zijn deze het. Dat zullen we zo aan den lijve ondervinden. We lopen eerst even de winkel binnen. Daar treffen we Annelie en Alide. Zij en hun echtgenoten Albert en Rutger runnen samen dit veelzijdige bedrijf. Ze houden er niet alleen schapen, maar zijn ook een FarmCamps camping.

Liefde voor schapen

Annelie vertelt: "In 2021 hebben we de honneurs waargenomen voor het schapenmelken dat Alberts broer Jan deed. Die emigreerde naar Canada. We zochten er iemand bij die nog meer dan wij de passie voor schapen heeft. En die vonden we in Rutger. Samen met zijn vrouw Alide en hun vier kinderen zijn ze hier vorig jaar komen wonen.” Ieder van hen doet zo zijn eigen ding op de boerderij. Waar Rutger veelal bezig is met de schapen, geeft Albert boeiende rondleidingen. Hij groeide hier op, dus kan uit eigen ervaring enorm veel vertellen over de boerderij. “Het is mooi en belangrijk dat we de kennis en de verhalen door kunnen geven.”

Zelf krijgen we ook een rondleiding over het terrein. We beginnen in de stal waar de 200 schapen staan. Of liggen, want er wordt net lekker herkauwd. In feite wordt nu de melk gemaakt. Op het moment dat wij er zijn, hebben we het geluk de geboorte van twee lammetjes mee te maken. Rutger doet direct jodium op de navelstrengen, omdat ze nu nog helemaal geen weerstand hebben. “We zetten ze apart met de moeder en geven ze dan de eerste biest (moedermelk) uit de fles. Zo weten we zeker dat ze genoeg binnen krijgen,” legt hij uit. 
 

Badkoerier op bezoek bij kaasboederij Mariekerke

Kijken bij het melken

Dit meemaken is niet vanzelfsprekend. Alide: “Het verschilt per periode wat er bij ons te doen is. Kijk vooraf even op de site om te zien welke activiteit je kunt boeken. Maar we beginnen iedere dag tussen vier en vijf uur ’s middags met het melken van de schapen, daar mag je sowieso bij zijn.” Verder zijn er een knuffelschuur met diverse boerderijdieren, een speeltuin en een waterweide. En natuurlijk het terras bij de winkel. Voor een thee, koffieverwennerij of om lekkere schapenproducten te proeven. 

De winkel is het domein van Annelie en Alide. “Het meest gevoerde gesprek hier is het verschil tussen geiten- en schapenproducten. Dat is namelijk best groot”, weet Annelie. “We laten iedereen hier graag iets proeven, dat vinden de mensen erg leuk.” We proeven schapenyoghurt, een stukje Walcherse mix en een stukje belegen kaas. Met die laatste twee is Mariekerke vorig jaar in de prijzen gevallen. Wij snappen wel waarom. “Als je dit eenmaal geproefd hebt, ben je om,” zegt Alide. En zo is het maar net. 

Badkoerier op bezoek bij kaasboederij Mariekerke
Badkoerier op bezoek bij kaasboederij Mariekerke
Badkoerier op bezoek bij kaasboederij Mariekerke
Badkoerier op bezoek bij kaasboederij Mariekerke